De web standaarden worden o.a. door de W3C bedacht en onderhouden. Hun idee hierbij is
...create freely available and open standards that ensure that the Web remains open, accessible, and interoperable for everyone around the globe
De W3C heeft verschillende werkgroepen. Iedereen kan hier aan bijdragen.
Wat hebben wij aan standaarden?
In beginsel lijkt het niet veel. Standaarden zijn er om te zorgen voor een eenduidig gebruik zodat alles wat er gebeurt op het net op elkaar aansluit en goed uitgedacht is en lang bruikbaar is. Dit zorgt voor lagere kosten want je hoeft niet alles steeds opnieuw te maken. Door gebruik te maken van de standaarden lever je kwaliteit. Klanten merken dit aan dat de HTML en CSS die gebruikt zijn een langere doorloop tijd hebben of juist makkelijk aan te passen zijn (wat weer tijd scheelt). Uiteindelijk levert het tijdwinst, goede naam en dus geld op. Nu en in de toekomst zal het kunnen bijdragen aan de Standaarden makkelijker gemaakt worden door de W3C. Wat betekent dat als je in je werkzaamheden zaken tegen komt die niet in HTML gegoten zijn, maar wel handig lijken. Kunnen wij, ontwikkelaars, die voorstellen en zal het misschien geïmplementeerd worden.
Is alles gestandariseerd?
Nee. Browservendors bedenken genoeg elementen die (nog) niet in de standaarden zitten. Hiermee zorgen ze voor experimenten die er voor zorgen dat je weet of iets werkt of niet. Mocht het werken en andere browservendors zijn er van overtuigt is de kans groot dat het uiteindelijk in de standaarden komt. Deze experimenten zijn belangrijk voor de doorontwikkeling van het Web. Het standariseren neemt veel tijd in beslag. Er moet goed gekeken worden naar wat er al is, zorgen dat het eenduidig is. Dit neemt verschillende ittiratie slagen.