Kaj Rietberg

Front-end Ontwikkelaar

Zoekmachine Optimalisatie of ook wel SEO

rock hound
photo credit: woodleywonderworks

Er komen tegenwoordig steeds meer websites op het internet. Veel mensen zoeken hun informatie via internet en dan vooral via de zoekmachines en meestal is dat dan via Google. Ook zoekt men via social bookmarking websites zoals Delicious. Omdat je met je websites iets wil presenteren aan anderen wil je graag dat mensen op jouw website komen. Om er voor te zorgen dat mensen jouw website vinden is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Deze zaken noemen we Zoekmachine Optimalisatie.

In WordPress is het mogelijk om door middel van een aantal plugins de website te optimaliseren voor zoekmachines. Joost de Valk heeft voor WordPress zijn Engelstalige WordPress SEO artikel geschreven. Momenteel ben ik bezig de WordPress SEO gids van Joost te vertalen in het Nederlands. Joost de Valk zijn artikel is de beste plek om te lezen over Zoekmachine Optimalisatie en WordPress.

Naast het installeren van plugins en het aanpassen van je thema, kan je in schrijvend opzicht en in je doen en laten bezig zijn met SEO. Hieronder zal ik een aantal tips neerzetten:

 1. Zet in de tekst, vooral in de inleiding, de woorden neer waarop je graag gevonden wil woorden door mensen die zoeken via Google. Gebruik dus ook de verschillende termen die te maken hebben met dat specifieke onderwerp. Voor dit artikel geldt dus dat ik de afkorting SEO gebruik, maar ook zoekmachine optimalisatie.
 2. In je artikel plaats je links naar relevante informatie, doe dat niet met klik hier, maar door de link te zetten op  de woorden die gaan over het onderwerp. Zoals je bij mij in de tekst hierboven ziet heb ik bij de link naar Joost de Valk zijn WordPress SEO artikel de link geplaatst op die woorden en niet met ga hier naar Joost de Valk zijn artikel. Dus geen links op woorden hier of lees meer, maar op relevante woorden over waar de link heen gaat.
 3. Zorg voor pakkende titels die verwoorden wat je met je artikel wil zeggen. Maak er dus geen lang verhaal van. En zet de belangrijkste woorden vooraan in de titel. Dat is namelijk wat de mensen via zoeken in Google zien als eerste van je website.
 4. Link in je berichten naar oudere artikelen van je eigen website.
 5. Zorg er voor dat je eens in de zoveel tijd oudere artikelen een grote beurt geeft door ze aan te passen.
 6. Laat je lezers reageren. Zorg in je manier van schrijven er voor dat mensen gaan reageren op je artikelen.
 7. Reageer ook zelf bij andere websites/ weblogs. Laat deze reacties ook zinvolle reacties zijn. Hierdoor gaan mensen op jouw website kijken om te zien wat daar staat. Dit kan dus weer een nieuwe volger zijn.
 8. Zorg voor artikelen met goede inhoud. Hierdoor gaan mensen naar je website verwijzen waardoor je weer beter gevonden wordt via Google.
 9. Bij het toevoegen van een afbeelding wordt er vaak gevraagd om een alt tekst toe te voegen. Doe dat vooral, want zoekmachine zien niet de afbeelding maar wel de alt tekst.

Zoekmachine Optimalisatie is niet iets wat zomaar gebeurd. Je moet er zelf voor aan de slag gaan. Dit laatste is heel belangrijk. Dus ga aan de slag!

3 reacties op “Zoekmachine Optimalisatie of ook wel SEO”

 1. WordPress heeft idd vele goede plugins om je website beter te laten vinden. En idd een heel goed idee om je bezoekers te laten reageren, gratis vers conten is nooit weg.

 2. Seolab zegt:

  Er zijn meer dan 200 zoekmachine optimalisatie factoren die door Google worden gebruikt voor de positie van websites in Google (SERPs).
  Seolab heeft de belangrijkste in kaart gebracht.

  http://www.seolab.nl/google-ranking-factoren.html

 3. SEO zegt:

  @seolab, bedankt voor de aanvulling.

Geef een reactie