Kaj Rietberg

Front-end Ontwikkelaar

Lettertypes voor je webdesign

Sanuki ver. 2.3
Creative Commons License photo credit: ilovetypography.com

Op het moment ben ik bezig met een website voor een klant. Nu ben ik meer een WordPress man, wat betekent dat ik weet hoe WordPress werkt. Daarnaast kan ik ook HTML en wat CSS. Dus het maken van een simpele website is geen probleem, maar een webdesigner ben ik dus niet. Dan is het toch wel lastig als een hele website in elkaar gezet moet worden.

Deze keer ben ik bezig met lettertypes. Want in een website kan je verschillende lettertypes weergeven. In CSS doe je dat voor font-family te gebruiken. Daar achter zet je dan de verschillende lettertypes die de webbrowser moet gebruiken.Je kan kiezen voor lettertypes die strak zijn zoals Trebuchet MS, Arial. Dit zijn Sans-serif lettertypes. Je kan ook kiezen voor een lettertype die haakjes heeft, dan kies je voor een Serif lettertype, zoals Times New Roman, Georgia.

Het kiezen van een Font is wel belangrijk, want het geeft een website wel een bepaalde uitstraling.

Voor het testen van een font kan je naar:  www.typetester.org gaan of zoek een font in het Cheat Sheet voor Fonts van Smashing Magazine. 100o en 1 gratis fonts zijn te vinden op: www.1001freefonts.com.

3 reacties op “Lettertypes voor je webdesign”

 1. Corina Bakker zegt:

  misschien is Artisteer wat voor je?
  http://www.artisteer.com/?p=wordpress_themes

  Groeten,
  Corina Bakker

 2. Kaj Rietberg zegt:

  @Corina,
  Nee dat is niks voor mij. Ik doe juist de HTML en CSS zelf. Dat kan ik ook en vind ik leuk om te doen. Ik doe dat ook voor klanten, alleen ik ben geen designer, maar dus een coder of developer.
  Maar wel een goede tip voor mensen die echt niks kunnen en toch wat anders willen, maar dan zou ik zelfs nog naar een gratis thema op zoek gaan dat weinig gebruikt wordt.

 3. Nathalie zegt:

  Hoi Kaj, dit is al een oud artikel, maar ik ben toch benieuwd: welk lettertype heb je uiteindelijk gekozen? Ik zie zo vaak dat designers toch maar voor Arial gaan (in de body zelf bijna 70 % van de top 100 websites). Hoe komt dat toch? Wat is de aantrekkingskracht van dat standaard lettertype?

Geef een reactie