Kaj Rietberg

Front-end Ontwikkelaar

7 tips: Gelukkig in de klas!

Afgelopen voorjaar hield Erno Hannink een kleine prijsuitreiking. Je hoefde er weinig voor te doen. Je moest een lifehack voor ondernemers in de comments zetten. Anderen konden dan stemmen op welke lifehack ze dan goed vonden. Als je dan won, kreeg je een Nederlandse vertaling van Upgrade your Life van Gina Trappiani.  Bleek het laatste exemplaar, van de dacht ik 4 of 5, voor mij of mijn tegenstander te zijn. Uiteindelijk kreeg mijn tegenstander meer stemmen, dus jammer voor mij.
Om mij toch een plezier te doen had Erno het boek “Happy Hour is van 9 tot 5″ toegestuurd. Helemaal top, eigenlijk vond ik dit nog leuker dan Upgrade your life. Ik was wel benieuwd wat er in dit boek zou staan. Welke levenslessen zouden tot mij komen.

“Happy Hour is van 9 tot 5″ is geschreven door Alexander Kjerulf. Erno Hannink heeft er voor gezorgd dat dit boek vertaald zou worden naar het Nederlands. Erno Mijland had de eindredactie van dit product. Alexander heeft in dit boek zijn ervaringen met bedrijven beschreven. Hij vertelt hoe managers er voor kunnen zorgen dat werknemers gelukkig kunnen zijn tijdens hun werk en daardoor een goed product of dienst afleveren en zorgen voor een sterker bedrijf. Alexander noemt zichzelf chief happiness, een mooie benaming.

In de zomervakantie heb ik dit boek gelezen. Het leest lekker door. Toen ik het boek uit had, heb ik het na mijn vakantie aan mijn leidinggevende gegeven. Ik ben benieuwd wat hij er mee gaat doen.

Het boek is geschreven voor mensen die manager zijn in een bedrijf, maar ook ik als leerkracht had er wat aan. Ik ben de manager van mijn klas en moet zorgen voor geluk, leer plezier, aandacht, concentratie, vermaak, etc. Te veel om op te noemen, maar allemaal zaken die er voor zorgen dat leerlingen en jezelf een goede en leuke les(sen) hebben.
De volgende tips heb ik daar uitgehaald:

  • Begin de dag met iets positiefs: een compliment of een rondje van hoe het gaat
  • Een bord ophangen in de klas met een groene en een rode kant. Door een kaartje aan de groene of de rode kant te hangen kunnen leerlingen aangeven dat ze een goede of slechte dag hebben. Vul zelf maar in welke kleur waarbij hoort :-)
  • Betrek de leerlingen in het inrichten van hun lesomgeving.
  • Leerlingen motiveren hoeft niet. Ze zijn wel gemotiveerd om te leren en aanwezig te zijn. Zorg er voor dat je ze niet demotiveerd.
  • Ben je zelf gelukkig dan straal je dat uit naar je leerlingen. Je zult merken dan je minder tot geen problemen hebt. De problemen die je dan tegen komt zul je als minder erg ervaren.
  • Geef complimenten aan elkaar. Zet een mascotte neer bij degene die de complimenten ontvangt. Hierdoor worden de anderen aan herinnert dat die persoon de complimenten ontvanger is en de persoon zelf wordt er aan herinnerd. Schrijf in een logboek de complimenten op. Zo kan je ze terug zien, zeker in tijden als het minder goed gaat met een leerling en weet je wat je dat de leerling ook een andere kant heeft. Dat maakt het draaglijker voor je en is een moeilijkere beter door te komen.
  • Geef als leerkracht ook eens je leidinggevende eens een compliment, die zal er van genieten wat je zelf weer een beter gevoel geeft. Dat betere gevoel weerspiegelt ook weer naar je leerlingen.

Wat voor tips hebben jullie om er voor te zorgen dat je een gelukkige klas hebt?

Geef een reactie