Kaj Rietberg

Front-end Ontwikkelaar

Vindbaarheid van je WordPress website verbeteren

Een website heb je vaak om aan anderen te laten zien. Onafhankelijk welke inhoud het heeft. Belangrijk daarbij is de vindbaarheid van je pagina. Pagina’s worden door zoekmachines gevonden. De meest gebruikte is Google. Om er voor te zorgen dat Google of elke andere zoekmachine je goed vindt zijn er een aantal zaken die je website kan/moet hebben. Het vindbaar zijn in een zoekmachine heet Search Engine Optimization, SEO afgekort en in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Omdat goed voor elkaar te krijgen is het handig dat een persoon die er verstand van heeft dat doet. In Nederland is de bekendste die dat goed kan Joost de Valk. Maar je kan ook zelf een aantal zaken doen.

Ik gebruik WordPress als software voor mijn webpagina’s. Nu is WordPress officieel software die voor een weblog bedoelt is, maar het werkt ook heel gemakkelijk voor vaste webpagina’s zoals mijn topowerkbladen.nl. Met WordPress zijn er plugins die je kan installeren die je helpen bij SEO. Dat is erg gemakkelijk, dat WordPress makkelijk werkt was juist een reden voor mij om het ook voor mijn vaste webpagina’s te gebruiken. Naast het installeren van een plugin is het mogelijk om een aantal zaken handmatig te doen, zoals in het thema dat je geïnstalleerd hebt wat steekwoorden toe te voegen in de meta-data in de header.  Omdat ik het zelf nog niet gedaan heb, heb ik er info over opgezocht en schrijf er meteen over zodat anderen er ook baat bij hebben.

Plugins die helpen bij SEO zijn:

 • SEO Slugs Plugin: Deze plugin zorgt er voor dat lange titels korter worden gemaakt door de belangrijke woorden er uit te halen en die als titel te gebruiken. Of deze plugin ook met Nederlandse titels werkt weet ik niet. Ik heb zelf geen ervaring met de plugin.
 • Headspace2: Deze plugin zorgt voor de meta-data in je weblog. Het zorgt dus bijvoorbeeld voor een goede titel in de blauwe balk helemaal bovenin de browser. Hierdoor zou een zoekmachine je weblog beter vinden. Ook helpt Headspace met het zetten van steekwoorden in je header van je weblog. Dat betekent dus dat je niet handmatig in je header steekwoorden voor de meta-data hoeft toe te voegen.
 • SEO friendly images: belangrijk voor je vindbaarheid zijn plaatjes met een goede titel erbij. In WordPress zelf is het ook goed zelf te doen maar deze plugin kan dat van je overnemen.
 • Yoast Breadcrumbs: Deze plugin zorgt er voor dat het duidelijk is voor de bezoeker waar hij/zij is. En voor een zoekmachine is het duidelijker hoe de structuur van de website in elkaar zit.
 • Meta Robots WordPress Plugin: Met deze plugin worden de zoek robots van de zoekmachines de goede kant opgeleid op je website.

Welke gebruiken jullie en met hoeveel succes?

  Naast het installeren van plugins kan je zelf ook verschillende dingen doen om je website beter te vinden laten zijn voor zoekmachines. Wil je alles weten over SEO en WordPress lees dan de WordPress SEO Guide van Joost van der Valk. Bovenstaande SEO plugins komen uit zijn SEO guide. Of lees het ‘Do it yourself Search Engine Optimization Guide‘. Ook een handig artikel is de Checklist zoekmachine optimalisatie. En 10 basisregels voor zoekmachinevriendelijk webbouwen.

  Ik kwam op verschillende Nederlandstalige websites over SEO via het blog Enthousiasmeren, daar staat een artikel die verwijst naar webblogs die schrijven over SEO.

  Een reactie op “Vindbaarheid van je WordPress website verbeteren”

  1. SEO is belangrijk. Makkelijker gevonden worden helpt, geen discussie over.

   Maar zoekmachines kopen niets of leggen geen contact. Dat doen de mensen.

   Denk EERST aan die mensen, zorg dat je waardevolle content en een goede usability hebt.

   En weet je wat? Meestal ziet een zoekmachine je dan ook graag.

  Geef een reactie